NULL
Alerten que projecte executat pel Ministeri dels espigons d’Almenara ja està provocant una important regressió en la costa
Alertar a l’opinió pública de la “tragèdia” que viu el litoral espanyol i de la necessitat que la Direcció General de la Costa i la Mar, del Ministeri per a la Transició Ecològica, adopte mesures urgents per a protegir-lo i regenerar-lo. Aquest és l’objectiu pel qual associacions veïnals de les platges de Almardà, Corint i Mavarrosa que han obtingut el suport dels alcaldes de Sagunt i Canet d’en Berenguer, dins del Moviment Cívic Somosmediterrania, han convocat concentracions davant les Delegacions i Subdelegacions del Govern en les diferents províncies.
Les protestes tindran lloc els primers divendres de cada mes, davant la Demarcació de Costes de València, així la primera concentració tindrà lloc divendres que ve 3 de març, a les 12h. Aquestes concentracions tindran per objecte sol·licitar de la Direcció General de la Costa i la Mar la urgent regeneració de les platges de Sagunt nord i Canet d’en Berenguer, “seriosament afectades per la construcció de sengles espigons al nord d’aquestes, amb el colofó de la construcció, a principis de 2022, dels espigons d’Almenara, la qual cosa les ha convertides en platges sacrificades”.
Assenyalen les organitzacions que la Direcció General de la Costa i la Mar, “que va admetre en el seu moment que la seua actuació hauria de fer-se de manera concomitant a les platges de Xilxes, Almenara, Sagunt nord i Canet d’en Berenguer, no ha actuat com a previst”. Així afigen que hui dia, “el projecte de Costas per a les platges de Sagunt nord i Canet d’en Berenguer està en via morta i no es tenen notícies, ni del seu contingut final, ni de la seua data d’implementació”.
L’objectiu d’aquestes concentracions serà obtindre de la Direcció General de la Costa i la Mar un compromís ferm per a la implementació d’un projecte durable, sostenible i que aportació una solució a la terrible erosió que han patit aquestes platges en els últims anys. Es pretén que aquestes concentracions conviden als responsables de la Direcció General de la Costa i la Mar a mantindre reunions amb les parts interessades (els dos alcaldes i la presidenta en funcions de l’Associació veïnal) per a implementar, per via d’urgència, la millor solució.
Protesta de Sagunt i Canet a Madrid per l’estat del litoral.
Es demana una actuació immediata
D’una altra banda el departament de Platges de l’Ajuntament de Sagunt va mantindre divendres passat una trobada amb l’Associació Veïnal d’Almardà, Corinto i Malva-rosa per a poder comprovar els efectes del temporal a les platges del nord. És per això que es traslladarà el tractat a la pròxima Comissió Especial de Platges, que tindrà lloc divendres que ve 17 de febrer a les 12.30, així com l’avaluació dels efectes sobre la costa nord de Sagunt a conseqüència de les obres realitzades en el terme municipal d’Almenara.
Tal com explica el regidor de Platges, Roberto Rovira, no sols s’han patit els efectes de l’últim temporal, «sinó el que és més greu», els efectes de les obres executades a les platges d’Almenara. «El projecte executat pel Ministeri ja està provocant, com veníem advertint des de l’Ajuntament de Sagunt i associacions, una important regressió en la costa, sobretot de Cases de Queralt cap al sud. Hem comprovat talussos que arriben a més d’un metre i mig d’alçada en la zona del càmping de Malva-rosa. La regressió ha fet fins i tot que la mar destape esculleres que estaven construïdes des dels anys 80 a l’altura de la platja de la Malva-rosa».
Rovira ha destacat que s’exigirà a la Demarcació de Costes a València que es prenguen mesures immediates per a reparar els danys d’este temporal que, «en gran manera, són conseqüència de les actuacions del Ministeri, i s’agilitze el projecte per a la regeneració de la nostra costa i la costa de Canet d’en Berenguer».
A més, el regidor de Platges ha incidit que «l’espoli d’arena i pedra que van patir les nostres platges, a conseqüència de les obres que es van executar, ha provocat que la ribera de la mar avance en molts trams de la costa. Això pot afectar negativament les nostres dunes que estan en zones d’especial protecció i també pot afectar habitatges per desproteger la nostra costa amb les extraccions».
En este sentit, Roberto Rovira ha assenyalat que el compromís del departament de Platges amb l’associació veïnal ha sigut convocar de manera extraordinària la Comissió Especial de Platges, per a poder abordar esta problemàtica amb tots els grups polítics i poder prendre així decisions de manera coordinada i consensuada.
En este sentit, es convocarà la Comissió Especial de Platges amb el següent ordre del dia: Donar compte de la documentació rebuda relativa a la delimitació del domini públic marítimo-terrestre en un tram de costa d’uns 400 metres de longitud, al nord del port de Sagunt; donar compte dels efectes de l’últim temporal a les platges d’Almardà, Corinto, Malva-rosa i el Port de Sagunt; donar compte del dossier remés per l’Associació de Veïns de les platges Montíber-Almardà, i finalment, el contracte d’avaluació dels efectes sobre la costa nord de Sagunt a conseqüència de les obres realitzades en el terme municipal d’Almenara.